Improvisatie theater
Improvisatie theater lijkt op traditoneel toneelspelen, maar dan zonder opgelegde scripts, teksten, liedjes, dansjes of vaste rollen. Acteurs gebruiken speelvormen als kapstok om in het hier en nu een voorstelling te maken. Het resultaat is vaak verfrissend, bizar en vooral uniek. De spelvormen worden verdeeld in grofweg twee groepen: Shortform en Longform, bekend van respectievelijk de Lama's (en later de Alpaca's) en De Vloer Op.
Na ruim tien jaar les, bij de Haarlemse theatersportvereninging TarTrek, had ik behoefte aan een verdiepende laag. Het besef kwam dat improvisatietheater meer kan zijn dan amateurtoneel zonder huiswerk. Terwijl andere trainers impro aanboden aan het bedrijfsleven, als bedrijfsuitje, of als applied impro training, bracht ik onderdelen uit het bedrijfsleven naar het podium. Theater is namelijk een afspiegeling van het echte leven. Maar omdat het niet echt is, kan je experimenteren. En net zoals in het echte leven, gaat het op het podium vaak over communicatie, persoonlijkheid, emoties, behoeftes, ambities enzovoort. In een serie workshops gebruik ik managementprogramma's modellen uit de psychologie, zoals DISC en de Dramadriehoek, om toe te passen op het podium. En als je weet hoe het moet, weet je ook hoe het niet moet, wat ongemakkelijke en schurende scènes op kan leveren.
Waarschuwing: Mijn workshops kunnen een postief effect hebben op je privé en zakelijk leven.
Een paar voorbeelden
Intro op Impro
Voor bijvoorbeeld kinderen
Leer in 1 les de basics en ervaar hoe leuk impro kan zijn! Of word in 6 lessen van 2 uur klaargestoomd voor een geïmproviseerde voorstelling. Alle aspecten (W.W.W. en L.E.F., Accepteren en Toevoegen, Emoties en Fysiek spel, Verhalende scènes, de Vorm en een Muziekale les) komen aan bod. Met enorm veel lol en ruimte voor creativiteit leert de groep regels voor op de bühne, om de kans op een staande ovatie te maximaliseren.
Toneelspel, en met name inprovisatie, geeft kinderen de ruimte om te proberen, spelen en ontwikkelen. Wat ik niet vertel is dat de regels over samenspel en communicatie gaan. Luisteren, accepteren en vertrouwen op de medespelers, in plaats van egotrippen en blokkeren zijn belangrijke waarden, die door deze oefeningen in het onderbewuste wordt opgeslagen. De groep ervaart direct dat deze omgangsvormen werken. Niet alleen op het podium, maar ook in het (werkzame) leven. En dat is gaaf!
Jeugd en Jongerenhuis Sneel heeft bijvoorbeeld in 2017 een bijzonder leuk en origineel kerstspel gebracht in de Doopsgezinde Gemeente Haarlem, maar ook steeds meer scholen ontdekken de waarde van improvisatietheater.
Masterclass
Voor ervaren toneelspelers
Toneelspelen is leuk. Maar kan ook spannend zijn. Als je uit je rol valt, je tekst even kwijt bent of opeens niet op de goede plek staat... plankenkoorts ligt op de loer.
Door een masterclass improvisatietheater krijgt je zelfvertrouwen een boost. Bij improvisatietheater ontdek je het plezier van falen, je vergroot je comfortzône en je leert op je medespelers vertrouwen. Bij de Masterclass leer je de achterliggende motieven van de oefeningen en technieken en hoe je die zelf in kan zetten, zodat je beter uit je hoofd en in het spel kan komen.
Zo'n masterclass is een leuke afsluiter van een seizoen, of juist als kick-off van het nieuwe seizoen, zoals het Historisch Toneel Genootschap deed!