Spreker

Ken je ze? Sprekers waarbij je binnen een paar minuten al mentaal op vakantie gaat, of waarvan je achteraf denkt "Waar ging het eigenlijk over"? Spreken is een vak. En ik vind dat toevallig heel gaaf. Niet dat ik mezelf zo fantastisch vind en graag in de belangstelling sta, nee integendeel! Wat ik gaaf vind, is om een zaal met mensen aan het denken te zetten, te inspireren of zelfs tot actie over te laten gaan. Ik wil het publiek op een boeiende manier vermaken en tegelijkertijd iets bijbrengen. Onderwerpen waar ik graag over spreek zijn (persoonlijk) leiderschap, creativiteit en humor. Maar geef me een onderwerp, met een opdracht en een podium en ik zorg dat het jouw publiek iets gaat doen, laten of nooit meer vergeten.

Authenticiteit

Wat maakt een spreker "echt" en geloofwaardig? Authenticiteit. Ik heb genoeg klonen gezien, die bewijzen dat na-apen niet werkt. Theorieën, ideeën en stukken inhoud kunnen je inspireren, maar maak er alsjeblieft je eigen verhaal van! En het allerbelangrijkste is: doe het op je eigen manier. De performance, of de vorm, waarin je het verhaal giet, bepaalt het resultaat. Hierin ligt de sleutel of je je publiek op het puntje van je stoel krijgt tijdens je speech én of je een indruk weet achter te laten!
In mijn spreekbeurten ondersteun ik de inhoud van het verhaal graag met onder andere humor, tekenkwaliteiten en mijn jarenlange ervaring met improvisatietheater. Visuele agenda's op een flipover werken als een interessemagneet, nog voordat het verhaal begonnen is, terwijl powerpoints eerder afleiden. Ik hou van een stuk entertainment en "kleur" dan ook graag mijn speeches met persoonlijke verhalen en zoek de interactie met het publiek.

In 2017 mocht ik mijn acteertalenten met mijn interesse voor spreken combineren. Netherland School of Public & Occupational Health vroeg me om op te treden als TED-spreker in een film, waarin sprekerstechnieken werden uitgelegd door 3 van hun coaches. Onderstaand fimpje is dus niet alleen een voorbeeld van mij op de buhne, maar ook nog leerzaam! Saignant detail is dat de scène "zoals het moet" is opgenomen vóórdat ik de coaches had gesproken...

Een paar Speeches

Persoonlijk Leiderschap

Neem het heft in eigen hand

Het is alweer even geleden dat ik, met het schaamrood op de kaken, mijn eerste "zelfhulpboek" oppakte. De stigmatiserende categoriebenaming was even een drempel, maar vrij snel kwam ik tot de ontdekking dat de materie inspireert. Het blijkt een stuk minder zweverig dan ik had verwacht en ik ben redelijk uit de bocht gevlogen met het verdiepen in deze gave materie. Het begon met Stephen Covey en kwam via Dale Carnegie, Robert Cialdini, Tony Robbins wat dichter bij huis via Remco Claassen, Jos Burgers, Pacelle van Goethem tot Tibor Olgers en Thijs Lindhout... En ik ben nog lang niet klaar.

Persoonlijk leiderschap is het fundament voor elk soort leiderschap. Het is een krachtig inzicht dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen succes. En dat principe kan je toepassen om elk aspect van je leven. Er zijn legio tools om het heft in eigen hand te nemen en daar help ik graag mee! Natuurlijk zijn een persoonlijke missie, doelen en leefregels geen garantie voor succes, maar niets doen levert je zeker niets op!

Het seminar heb ik onder andere gegeven bij Stichting De Broekriem, om werkzoekenden dichterbij hun ideale baan te brengen. Door een persoonlijke missie op te nemen in hun CV of Motivatiebrief, konden ze hun toekomstige werkgever op een krachtige manier duidelijk maken waar ze voor staan. Uit de reacties bleek dat het enthousiasme was overgedragen.

"geloven" en "Zeker Weten"

Het probleem van de leeglopende kerken

Een bijzonder leuke uitdaging, ontving ik van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem. Ze waren op zoek naar een spreker voor de zaterdagavond, voor hun tweejaarlijkse gemeenteweekend. Ca 70 deelnemers verbleven een weekend in congrescentrum Mennorode in Elspeet, om binnen het thema "Lopen over water" diverse programma's, workshops, discussies en maaltijden te delen. Het thema stond voor het vertrouwen in het voortbestaan van de geloofsgemeenschap, in een tijd waarin het ledental drastisch terugloopt.

Voor mijn spreekbeurt heb ik maar liefst drie flipovers op een rij gezet om mijn persoonlijke splagaat te delen met de zaal. Links stond het geloof, rechts de wetenschap en ikzelf in het midden. Dat veranderen gebeurt en op zichzelf niet slecht is, heb ik uitgelegd op de linker flipover. Uiteindelijk heb ik de zaal ervan weten te overtuigen dat verandering best leuk kan zijn! Waarom veranderen moeilijk is, heb ik uitgelegd met een neurowetenschappelijke ondersteuning. Uiteindelijk heb ik hart (geloof) en hoofd (wetenschap) uitgelijnd en duidelijk gemaakt dat dit niet het probleem is van het kerkelijk bestuur, maar dat elk gemeentelid zijn eigen steentje bijdraagt, door zélf verantwoordelijkheid te nemen.

De problematiek beperkt zich niet alleen tot de Doopsgezinden. Heeft jouw gemeenschap ook behoefte aan een steuntje in de rug en wil je actie oogsten? Laat het me weten!