Visual Thinking
Visual thinking is een techniek, om beter te kunnen denken, organiseren en communiceren. Visual thinking helpt je om complexe en potentiƫel verwarrende informatie te verduidelijken en over te kunnen brengen. Ik gebruik getekende agenda's op flipovers ter ondersteuning van mijn speeches en trainingen, maar ook als middel om een organisatie of proces te analyseren en te verbeteren. Ook in creatieve sessies, zoals brainstorms, maak ik gebruik van de kracht van beelden.
Beelddenken werkt niet alleen verhelderend in de communicatie. De kracht van visualisatie wordt ook gebruikt door bijvoorbeeld coaches, om een doel te kunnen verwezenlijken. Als je je doel kan visualiseren in een krachtig, scherp beeld, houd je focus. Door een fysiek beeld op te hangen in je kantoor, op de koelkast of als bureaublad, helpt dat dus om je doel te bereiken. Bij materiƫle doelen, zoals een auto, huis of koffieapparaat, is dat relatief eenvoudig. Maar hoe verbeeld je een procesverandering, of een verandering van een bedrijfsstructuur? Hierbij kan ik je helpen.
Maar het grootste voordeel van visueel denken, is dat het creativiteit stimuleert, doordat je beide hersenhelften inzet. En dat is een wetenschappelijk verhaal:
Denk met beide hersenhelften
Als je denkt, zoals je altijd dacht, blijf je doen wat je altijd deed, wat hetzelfde oplevert zoals altijd. Wil je dingen bereiken, die maar weinig andere mensen bereiken, dan moet je gaan denken zoals maar weinig andere mensen denken.
De hersenen bestaan uit twee hersenhelften, waarin verschillende taken worden uitgevoerd. De linker hersenhelft gaat over taal en logisch denken en dergelijke. De rechterkant is je creatieve, visuele en non-realistische kant. Ideeontwikkeling wordt, gek genoeg, meestal taalkundig geformuleerd; aan je linkerkant dus. Als je creatief aan de slag wilt, outside de box wilt denken en innoveren, bereik je een creatiever resultaat door je rechter hersenhelft te stimuleren. Ik combineer verschillende creativiteitstechnieken, de regels van brainstorming en visueel denken om optimaal gebruik te maken van jouw brein. In mijn workshops gaan we aan de slag met jouw team en jouw uitdagingen. Ik leid je de weg, jij levert het resultaat.
Deze techniek is niet alleen toepasbaar bij het ontwikkelen van producten, maar ook van diensten en (organisatie)structuren.
Analyse, verbetering, blijvend resultaat
Ken jij ook van die gevallen waarin dure consultants ingehuurd zijn, die het bedrijf en haar processen analyseren, de aanbevelingen bundelen in een mooi rapport en vaak de veranderingen implementeren? Hoe vaak hoor je niet dat na het vertrek van de consultants, dat het rapport in de kast beland en de medewerkers weer in hun oude patronen vervallen? Verkwisting van tijd, geld en energie. Zonde.
Als academicus moet je beschikken over een analytische geest. Mijn opleiding Industrial Design Engineering aan de TU Delft schonk veel aandacht aan processen en technieken om producten te ontwikkelen. Later heb ik ontdekt dat deze tools universeel toegepast kunnen worden. Aangevuld met informatie uit managementliteratuur en opleidingen, zoals LEAN, beschik ik over een scala aan mogelijkheden om jouw proces, structuur, organisatie en/of communicatie te verbeteren.
Dankzij trainers- en coachingstechnieken zorg ik voor een blijvende verandering. De vernieuwing moet gedragen worden door alle betrokkenen. Hoe ik dat doe? Door altijd te onthouden dat mensen willen en kunnen veranderen... maar niet veranderd willen worden.